wlasnie nie chodzi o robienie duzej ilosci soków na raz, to nie chodzi o zapasy na zime, tylko parę szklanek soku do śniadania czy na kolację, tak na razMalwinowa napisał:Hej, jak masz zamiar dużo robić soków i za jednym razem machnąć np. 2 litry
chyba własnie odwrotnie, to wyciskarki, te ślimakowe radzą sobie z twardymi owocami czy warzywami, wręcz je mieląc, wyciskając przy tym sokMalwinowa napisał:Lepiej też się nadaje do robienia soków z twardszych owoców lub warzyw,
nie chce zeby soki były klarowne, bo w miąższu jest wiele witami, a my lubimy soki gęste, zawieszone, więc chyba wlasnie wyciskarka będzie lepsza ?!Malwinowa napisał:Dodatkowo sok z sokowirówki będzie bardziej smooth.
Jest duża różnica. Po pierwsze w cenie. Wyciskarka jest znacznie droższa niż sokowirówka. Z dobrej wyciskarki dostajesz odpad w postaci "suchej", z sokowirówki miąższ, w którym nadal jest sporo soku. Sok z sokowirówki nie nadaje się do przechowywania nawet przez kilka godzin, bo jest bardzo mocno napowietrzony, co sprzyja szybkiemu psuciu. Sok z wyciskarki nie jest napowietrzony. Do sokowirówki wrzucasz wszystko, co się zmieści przez dziurę i idzie jak burza. Do wyciskarki twarde owoce i warzywa trzeba drobniej pokroić. Wyciskarka zrobi ci sok z liści, sokowirówka raczej nie.czechu napisał:Szukam dla siebie do kuchni, dla mnie, dla dzieci, czegoś do robienia dobrych, domowych, zdrowych soków,
duża jest różnica między tymi urządzeniami ?