AgaCioOoReK
Nowicjusz
- Dołączył
- 13 Marzec 2010
- Posty
- 1
- Punkty reakcji
- 0
Witam.
Rozwiązuje sobie różne zadania, powtarzając moją wiedzę do sprawdzianu. Potrzebuję jednak Waszej pomocy przy następujących zadaniach:
1. Jaka funkcja jelita grubego pozwala na stosowanie leków drogą doodbytniczą ( tzw. czopków)?
2. Czy w częśći odźwiernikowej występują komórki okładzinowe?
A. TAK B. NIE
3. Jaką funkcję pełni tak ogromna różnica pH między żołądkiem a dwunastnicą?
4. Schematy A, B, C przedstawiają etapy trawienia polisacharydów, białek i tłuszczów w przewodzie pokarmowym człowieka.
A. skrobia →...(1)...... →oligosacharydy →....(2)...... → glukoza
B. białko →....(3)....... → oligopeptydy → (peptydaza jelitowa) → ...4...
C. tłuszcze → (żółć) → ...5....→ ........(6)......... → kwasy tłuszczowe + glicerol
a) W miejsce cyfr 1,2,3 i 6 wstaw nazwy enzymów trawiennych.
b) W miejsce cyfry 5 wstaw nazwę procesu, a cyfry 4 nazwę związku
c) Określ w której części układu pokarmowego trawione są wszystkie składniki odżywcze
5. Dorosły człowiek zjadł posiłek złożony z chleba razowego z masłem, smażonej wątróbki i wypił przegotowane mleko.
a) Po takim posiłku występuje wyraźny niedobór jednej z witamin, podaj, której.
b) Wskaż elementy posiłku, których nadmierne spożywanie może być dla tego człowieka szkodliwe i wyjaśnij krótko, dlaczego.
Z góry dziękuje za pomoc ; ) !
Rozwiązuje sobie różne zadania, powtarzając moją wiedzę do sprawdzianu. Potrzebuję jednak Waszej pomocy przy następujących zadaniach:
1. Jaka funkcja jelita grubego pozwala na stosowanie leków drogą doodbytniczą ( tzw. czopków)?
2. Czy w częśći odźwiernikowej występują komórki okładzinowe?
A. TAK B. NIE
3. Jaką funkcję pełni tak ogromna różnica pH między żołądkiem a dwunastnicą?
4. Schematy A, B, C przedstawiają etapy trawienia polisacharydów, białek i tłuszczów w przewodzie pokarmowym człowieka.
A. skrobia →...(1)...... →oligosacharydy →....(2)...... → glukoza
B. białko →....(3)....... → oligopeptydy → (peptydaza jelitowa) → ...4...
C. tłuszcze → (żółć) → ...5....→ ........(6)......... → kwasy tłuszczowe + glicerol
a) W miejsce cyfr 1,2,3 i 6 wstaw nazwy enzymów trawiennych.
b) W miejsce cyfry 5 wstaw nazwę procesu, a cyfry 4 nazwę związku
c) Określ w której części układu pokarmowego trawione są wszystkie składniki odżywcze
5. Dorosły człowiek zjadł posiłek złożony z chleba razowego z masłem, smażonej wątróbki i wypił przegotowane mleko.
a) Po takim posiłku występuje wyraźny niedobór jednej z witamin, podaj, której.
b) Wskaż elementy posiłku, których nadmierne spożywanie może być dla tego człowieka szkodliwe i wyjaśnij krótko, dlaczego.
Z góry dziękuje za pomoc ; ) !