Wojownik1988
Syn grzesznych ciał
Napój, który należy do starej Polskiej tradycji, piło się go już w średniowieczu, podczas, gdy w wielu innych krajach, zupełnie nie znano tego napoju.
Oto, jak to podsumowywali nasi sąsiedzi: "....nie mając wina, warzą napój na miodzie pszczelim, który upija ludzi znacznie bardziej, niż wino..."
Jest bardzo dobry w smaku i słodki, doskonale rozgrzewa, wchodzi elegancko i mimo, iż można się nim łatwo upić, to nie ma po nim żadnego żygania i tym podobnych sensacji. W nie za dużych ilościach dobrze wpływa na pracę nerek.
Jednym z lepszych miodów, jakie piłem jest Złota Pasieka. Ale są jeszcze lepsze.
Moc wspomnianego przeze mnie napoju, zależy od rodzaju Miodu Pitnego.
Wyróżnia się:
- Czwórniaki - w których Miód pszczeli stanowi jedną czwartą napoju, który ( miód ) fermentuje później. Musi leżakować ok. 1,5 roku i ma ok. 11% alkoholu.
- Trójniaki - tutaj Miód do fermentacji stanowi jedną trzecią, a im więcej fermentującego miodu, tym większa moc. Trójniak po ok. 2,5 do 3 lat leżakowania, ma ok. 13, 14 % mocy
- Dwójniaki - Gdzie miód to aż połowa napoju, po fermentacji trwającej średnio po 4, 5 lat, osiąga moc, nawet do 16 %
- Półtoraki - Najlepsze i najmocniejsze, miód stanowi większą część napoju, leżakowanie trwa około 8 lat, a moc sięga
nawet do 20% alkoholu
Są różne ceny miodów. Nie jest nowością, że najtańsze są czwórniaki (10, 11 zł), trochę droższe trójniaki ( 13-16 zł), dwójniaki po ok. 20-25 zł, a półtoraki potrafią nawet kosztować po 40-50 zł.
Oto, jak to podsumowywali nasi sąsiedzi: "....nie mając wina, warzą napój na miodzie pszczelim, który upija ludzi znacznie bardziej, niż wino..."
Jest bardzo dobry w smaku i słodki, doskonale rozgrzewa, wchodzi elegancko i mimo, iż można się nim łatwo upić, to nie ma po nim żadnego żygania i tym podobnych sensacji. W nie za dużych ilościach dobrze wpływa na pracę nerek.
Jednym z lepszych miodów, jakie piłem jest Złota Pasieka. Ale są jeszcze lepsze.
Moc wspomnianego przeze mnie napoju, zależy od rodzaju Miodu Pitnego.
Wyróżnia się:
- Czwórniaki - w których Miód pszczeli stanowi jedną czwartą napoju, który ( miód ) fermentuje później. Musi leżakować ok. 1,5 roku i ma ok. 11% alkoholu.
- Trójniaki - tutaj Miód do fermentacji stanowi jedną trzecią, a im więcej fermentującego miodu, tym większa moc. Trójniak po ok. 2,5 do 3 lat leżakowania, ma ok. 13, 14 % mocy
- Dwójniaki - Gdzie miód to aż połowa napoju, po fermentacji trwającej średnio po 4, 5 lat, osiąga moc, nawet do 16 %
- Półtoraki - Najlepsze i najmocniejsze, miód stanowi większą część napoju, leżakowanie trwa około 8 lat, a moc sięga
nawet do 20% alkoholu
Są różne ceny miodów. Nie jest nowością, że najtańsze są czwórniaki (10, 11 zł), trochę droższe trójniaki ( 13-16 zł), dwójniaki po ok. 20-25 zł, a półtoraki potrafią nawet kosztować po 40-50 zł.