Witaj!
Organizm kobiety w ciąży wymaga uzupełnienia wielu składników odżywczych, np. kwasu foliowego, który bierze udział w procesie podziału komórek. Kwas foliowy przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży. Zabezpiecza on dziecko przed wadami cewy nerwowej, czyli np. rozszczepem kręgosłupa. Kwas foliowy możesz kupić w aptece ale występuje on również w warzywach liściastych, wątrobie, jajach oraz w mniejszych ilościach w owocach (z wyjątkiem cytrusów), mięsie i mleku. Gotowanie żywności niszczy prawie całą zawartość folianów (90%) w ciągu kilku minut.
Dlatego tak ważne jest abyś dostarczyła teraz swojemu organizmowi odpowiednią ilosć kwasu foliowego, tym bardziej że nie stosowałaś go w okresie przed ciążą.
Jeśli masz jakieś pytania dotyczące zdrowej suplementacji diety przed i w trakcie ciąży zapraszam do rozmowy.
Pozdrawiam.
Ania,