armusienka
Love
Deser pojawił się w XVII wieku w Polsce, jego receptura jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego[potrzebne źródło]. Stał się popularny w okresie międzywojennym i w latach PRL-u, gdy słodycze nie były łatwo dostępne.
Klasyczny kogel-mogel robi się z dwóch żółtek kurzych jaj i trzech łyżeczek cukru[potrzebne źródło], dokładnie razem utartych. Alternatywne dodatki to między innymi miód, rum, bita śmietana, kakao i rodzynki. W innej wersji deseru białko oddzielone od żółtka jest ubite i dodane do masy z żółtka i cukru.
Klasyczny kogel-mogel robi się z dwóch żółtek kurzych jaj i trzech łyżeczek cukru[potrzebne źródło], dokładnie razem utartych. Alternatywne dodatki to między innymi miód, rum, bita śmietana, kakao i rodzynki. W innej wersji deseru białko oddzielone od żółtka jest ubite i dodane do masy z żółtka i cukru.