annawes
Bywalec
- Dołączył
- 21 Lipiec 2012
- Posty
- 2 810
- Punkty reakcji
- 101
Coś dla fanów miodowych placków-polecam.Ciasto składa się z biszkoptu i dwóch placków miodowych przełożonych masą budyniową,oraz marmoladą-wszystko polane polewą czekoladową:
ciasto miodowe:
300g.mąki
150g.cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka wody
1 żółtko
150g.margaryny
1 łyżeczka sody
Mąkę wymieszać z sodą,posiekać z margaryną,a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto-podzielić na połowę.Jedną część rozwałkować,włożyć do blaszki 23x33 cm.i piec w temp.200st.7-10 min.W ten sam sposób upiec drugi placek.
biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl.cukru
2 łyżki wody
1/2szkl.mąki pszennej
1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
Jajka ubić z cukrem i wodą na puszystą masę(albo ubić żółyka z cukremi wodą ,a białka oddzielnie-potem wymieszać razem)Mąkę przesiać i dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając.Piec w temp.180 st.-30 min.(ta sama blaszka co placki miodowe)
Następnie gotujemy 2 budynie waniliowe-opakowanie na 1/2 l.mleka
Dodatkowo-kwaśna marmolada.
Na jeden placek miodowy wyłożyć połowę przestudzonej(ale ciągle ciepłej)masy budyniowej.Biszkopt posmarować od spodu marmoladą i położyć (stroną posmarowaną do dołu) na masie.Wierzch biszkoptu posmarować znowu marmoladą ,a na to wyłożyć resztę masy i przykryć drugim plackiem .Wierzch oblać polweą czekoladową.
polewa:
1/3 kostki margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
Osobiście jednak wolę zrobić polewę z rozpuszczonej czekolady-ale jak kto lubi.
smacznego!
ciasto miodowe:
300g.mąki
150g.cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka wody
1 żółtko
150g.margaryny
1 łyżeczka sody
Mąkę wymieszać z sodą,posiekać z margaryną,a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto-podzielić na połowę.Jedną część rozwałkować,włożyć do blaszki 23x33 cm.i piec w temp.200st.7-10 min.W ten sam sposób upiec drugi placek.
biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl.cukru
2 łyżki wody
1/2szkl.mąki pszennej
1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
Jajka ubić z cukrem i wodą na puszystą masę(albo ubić żółyka z cukremi wodą ,a białka oddzielnie-potem wymieszać razem)Mąkę przesiać i dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając.Piec w temp.180 st.-30 min.(ta sama blaszka co placki miodowe)
Następnie gotujemy 2 budynie waniliowe-opakowanie na 1/2 l.mleka
Dodatkowo-kwaśna marmolada.
Na jeden placek miodowy wyłożyć połowę przestudzonej(ale ciągle ciepłej)masy budyniowej.Biszkopt posmarować od spodu marmoladą i położyć (stroną posmarowaną do dołu) na masie.Wierzch biszkoptu posmarować znowu marmoladą ,a na to wyłożyć resztę masy i przykryć drugim plackiem .Wierzch oblać polweą czekoladową.
polewa:
1/3 kostki margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
Osobiście jednak wolę zrobić polewę z rozpuszczonej czekolady-ale jak kto lubi.
smacznego!